Daca sunteti interesati, cautati pe net si download-ati „Ghidul romanului in Belgia”, o brosurica facuta de romani care au avut succes aici si care au inteles hachitele legale. Avand in vedere ca e usor de gasit, nu o sa reiau aici tipurile de permis de munca si alte chestii.
Daca vreti sa va autorizati ca si indepedent (un fel de P.F. romanesc), luati legatura cu Nadia Codreanu Elleboudt (ID Skype: codreana) care ofera consultatii gratuite.
Pentru detalii referitoare la domeniile acoperite deficitar si alte chestii interesante, cautati pe www.actiris.be. Va recomand varianta in limba franceza, nu neerlandeza.
Orice forma de munca alegeti in Belgia (exceptand-o pe cea la negru), trebuie sa stiti ca impozitele sunt foarte mari, cresc progresiv in functie de venit si pot ajunge si pana la 45%. Pentru independenti sunt mai mari decat pentru cei care au contract de munca.
Apropo de contract de munca, exista niste prevederi discriminatorii in legea belgiana care au tendinta sa descurajeze angajarea romanilor. Astfel, pentru un permis temporar de munca (tip B), angajatorul este obligat sa ii plateasca angajatului cu cetatenie romana minim 3.100 euro pe luna, brut (dupa ce se iau taxele, ramai cu ceva in jur de 2.000, nu am calculat exact!), suma care e mai mare decat salariul minim pe care ar trebui sa il plateasca unui alt cetatean UE in aceleasi conditii. Oficial, motivul e ca vor sa descurajeze plata cu sume derizorii a romanilor cu studii superioare. Neoficial, se chinuie sa reduca migratia romanilor!
Dar toate astea nu trebuie sa descurajeze, din contra. Daca cineva chiar te vrea, te angajeaza si asa. Eu chiar am intalnit si romani fericiti, si nu ma refer doar la cei care au recut teste EPSO si lucreaza pentru institutii UE. Pe aceasta cale, ar trebui sa ii multumesc lui M, un fost coleg de liceu, care mi-a dat sfaturi si m-a incurajat!
Apropo de gasit un job cu contract, ideea e sa fii insistent. Adica, trimiti aplicatia, dupa doua saptamani suni si ii intrebi de sanatate(chiar daca ei zic sa nu faci asta)... Si continui pana obtii un raspuns (da sau nu!). Aici, asa ceva nu se considera nesimtire ci doar interes pentru job.
Cam atat... Alte detalii, luni dupa ce trec de primul interviu in Belgia. Oare ei stiu cu cat trebuie sa ma plateasca?!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu