duminică, 3 octombrie 2010

Detalii tehnice (din experienta numitei A, mai ales)

Cautarile pe Internet iti lamuresc intrebarile, dar doar partial.
Anul de munca in Bruxelles (pentru job-urile platite cu ora) incepe pe 01.09. Daca inainte de aceasta data posturile disponibile sunt nenumarate si locuintele de inchiriat la fel, dupa se imputineaza simtitor.
Apartamente de inchiriat se gasesc, dar pe site-urile pentru expatriati sunt si multe tepe (scuzati limbajul!). Cand inchiriezi, ai nevoie de bani pentru garantie (contravaloarea unei luni sau mai multe de chirie) si de prima rata. In gneral, un flat/studio se gaseste la 500 de euro, cu o parte din utilitati incluse. Ideal este sa aveti la cine sta cateva zile pana puteti alege un flat, pentru ca exista zone preponderent ocupate de arabi care nu sunt tocmai sigure.
Dupa mutarea in noua locuinta, trebuie sa te inregistrezi la Maison Communale (diferita in functie de comuna in care domiciliezi) unde trebuie sa declari si scopul sederii (asa... sau ca sa studiezi/muncestiti). Daca alegi varianta a doua, in termen de 3 luni trebuie sa prezinti o adeverinta ca urmezi un curs sau un permis de independent (similar cu P.F.-ul din Romania) sau un contract de munca (daca esti cu adevarat norocos!). Pana nu prezinti una din aceste dovezi, nu ti se da ID belgian si, in consecinta, nu vei putea beneficia de anumite facilitati (de exemplu, abonamentul pentru mijloacele de transport in comun).
Pentru plata chiriei si realizarea altor tranzactii financiare, trebuie sa iti deschizi un cont la o banca din Belgia.
Hmm, cam atat deocamdata. Completari dupa ce mai identific aspecte de interes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu