vineri, 20 mai 2011

Vrem sa emigram

Dupa cum bazaiam intr-o postare anterioara, o sa incep o serie de articole, bazate pe experienta personala, dar si pe a celor din jurul meu, despre cum si unde sa cauti un job in strainatate. Adica inafara Romaniei.
Inainte sa incep, as vrea sa mentionez ca ma adresez in primul rand celor cu job-uri de birou si care tot asa ceva ar vrea si prin alte tari.
Mai intai de toate, vointa iti trebuie, motivele nu conteaza. Apoi trebuie sa te gandesti bine ce stii/poti sa faci, profesional vorbind. In Romania, mai ales prin administratia publica, angajatii stiu sa faca de toate: secretariat, managementul proiectelor in orice domeniu, asistent personal, marketing, vanzari etc. Aici nu merge chiar asa. Trebuie sa fii specializat pe o bucatica si experienta si cunostintele din domeniul ala sa le vinzi ca si cum ar fi cel mai de pret bun al tau. Deci, trebuie sa va decideti exact pe ce bucatica vreti sa mergeti mai departe. Pentru a va pozitiona cat mai bine pe piata, periati putin site-urile cu locuri de munca din strainatate si vedeti cam in ce categorii de posturi va incadrati cel mai bine.
Foarte important: luati in considerare limbile straine pe care le vorbiti. Engleza „de balta” nu o sa va aduca niciodata un job intr-o multinationala! Doar cu engleza aveti foarte putine sanse intr-o tara francofona, iar doar cu franceza o sa va fie greu sa patrundeti pe o piata a muncii anglofona.
Dupa ce va faceti o evaluare onesta a limbilor straine in care va puteti exprima si scrie, cautati care sunt tarile in care puteti sa va descurcati cu cunostintele in cauza. Spre exemplu, daca vorbesti spaniola si romana e putin probabil sa razbati in Olanda.
Deci, am stabilit ce stim sa facem, ce limbi straine vorbim si inspre ce tari ne putem indrepta. Urmeaza sa decidem cum facem ca sa emigram. Bineinteles ca exista mai multe variante, in functie de legislatia tarii in care vreti sa mergeti. Deja e arhi-cunoscut ca pentru Canada, Australia, Noua Zeelanda si USA sunt alte formalitati. Pentru UE, situatia e mai simpla in multe cazuri.
Asadar, o sa vorbesc de 2 variante mari si late:
1. Va luati pur si simplu picioarele la spinare si va mutati intr-o alta tara. Pentru inceput cautati munci sezoniere si temporare (ospatar, ingrijitor etc) si, intre timp, depuneti aplicatii pentru job-uri din domeniul vostru. Daca alegeti aceasta varianta, analizati foarte bine cu ce suma de bani trebuie sa plecati la voi ca sa va asigure supravietuirea cel putin 3 luni, chiar daca nu va gasiti un job, si cautati bine tara in care plecati. De ce? De exemplu, in Olanda nu te poti duce pur si simplu sa te instalezi si sa te apuci de munca pentru ca ai nevoie de un permis special.
2. Stati in tara, la actualul loc de munca, si incepeti sa trimiteti minim 2 aplicatii pe zi pentru job-uri in strainatate. S-ar putea sa dureze si pana la 6 luni pana incep sa apara rezultatele, adica telefoane de la companiile vizate, poate si ceva interviuri.
Concluzia pe care trebuie sa o bagati la cap: cand va faceti autoevaluarea a ceea ce stiti sa faceti si limbile pe care le vorbiti, fiti foarte sinceri. Daca va mintiti singuri, riscati sa va treziti intr-o tara straina si sa va loviti de refuzuri sistematice in cautarile voastre. Asa apar frustrarile si, in loc sa fii facut o miscare inspre mai bine, va veti spune ca va indreptati inspre mai rau.

2 comentarii:

  1. Daca exista o engleza "de balta", oare care este cealalta engleza ? Engleza de lac :) ?

    Imi cer iertare, nu m-am putut abtine. Oricum foarte bun articolul. Cred ca o sa le fie foarte util celor care doresc sa emigreze. Ideal pentru Belgia este cred sa stii atat limba engleza cat si limba franceza.

    RăspundețiȘtergere
  2. In Belgia, doar cu limba engleza e foarte greu. Ideal e sa stii engleza, franceza si olandeza. Greu, dar imposibil.

    RăspundețiȘtergere