Nu am reorganizat blogul (inca nu am ajuns la o idee care sa ma convinga), dar de scris pe tema cautarii unui job m-am apucat. De ce sa pierdem vremea?!
Asadar, al doilea pas. Dupa ce ati decis ce fel de job ati vrea si pe unde ati putea cauta, trebuie sa va faceti un CV. Asa ca, astazi o sa vorbim despre intocmirea unui CV, reguli principale si sfaturi nascute din experienta mea personala.
Aranjarea in pagina:
- Daca nu aplicati pentru un job la vreo institutie/agentie direct legata de administratia UE, formatul Europass nu arata bine deloc in mediul international, asa ca renuntati la el.
- Incercati sa nu va intindeti pe n pagini (renuntarea la Europass asigura si asta, printre altele). Daca ati avut doar 2 joburi mari si late, o pagina va ajunge. Oricum, mai mult de doua pagini nu ar trebui sa aveti.
Cuprinsul:
- In general, un CV trebuie sa inceapa cu datele voastre personale – nume, prenume, data si locul nasterii, adresa actuala (nu neaparat cea din buletin, ci cea la care puteti primi corespondenta), adresa de e-mail, nr. GSM, statut civil (poate fi pus si la urma) incluzand numarul de copii, daca e cazul.
- Continuam cu experienta profesionala, aranjata in ordine cronologica inversa! Adica incepeti cu actualul/ultimul loc de munca si continuati cu cele de dinainte.
- Urmeaza educatia pe care o aveti. La fel, in ordine cronologica inversa, treceti toate studiile si „training-urile” la care ati fost si de la care aveti vreo diploma/certificat/orice alta tidula care sa demonstreze ca le-ati absolvit. Daca nu le-ati finalizat, si nu e un motiv serios pentru asta (ceva de viata si de moarte), uitati de ele ca numai dati nastere la intrebari si interpretari.
- Nu uitati limbile straine pe care le vorbiti cu o apreciere sincera si corecta a nivelului. Se trec in ordine descrescatoare...
- Competentele in IT sunt de asemenea importante si, chiar daca vi se pare ciudat, treceti ca stiti sa lucrati cu Internetul si cu Windows modelul „Y”.
- La final puteti trece permisul de conducere si ceva hobby-uri (reale si alea) ca sa dati o idee despre personalitatea voastra.
La capitolul acesta, de obicei, multi se simt „obligati” sa bage si calitati personale si descrieri detaliate ale obiectivelor in cariera. Din experienta mea, calitatile personale oricum sunt testate si reies in urma evaluarilor facute de potentialul angajator, asa ca nu o sa va creada nimeni pe cuvantul vostru subiectiv. Mai bine va abtineti, dar daca chiar nu puteti, sub datele personale puteti pune un rand cu obiectivul urmator in cariera (de exemplu: un job inafara tari pentru a avea experienta internationala sau un post care sa imi ofere mai multe responsabilitati si sa fie o evolutie in cariera), iar la final puteti trece succint cateva calitati personale.
Traducerea si adaptarea:
- Bineinteles ca CV-ul trebuie facut in limba cea mai vorbita in mediul de afaceri in tara inspre care va orientati. Dar, aveti grija la utilizarea maretului Google translate ca nu e chiar cel mai profesional instrument. Daca nu aveti cunostinte solide sau sunteti nesiguri pe calitatea exprimarii din limba respectiva, cereti ajutorul unui profesor. Chiar daca o sa aveti un CV scris in limbajul academic (nu intotdeuna corespunde 100% cu cel uzual), cel putin o sa fie corect scris.
- In functie de postul pentru care aplicati, adaptati CV-ul si scoateti in evidenta lucrurile care conteaza in acel caz. Pentru asta trebuie sa cititi cu atentie descrierea postului respectiv.
- (Despre adaptarea CV-ului si a asteptarilor/cautarilor, in postarea urmatoare.)
Prezentarea experientei profesionale:
- Daca lucrezi ca si secretara si aplici pentru un post similar, nu e nevoie sa insiri pe o pagina ce activitati zilnice iti intra in atributii. Este ca si cum ai subaprecia inteligenta celui caruia ii trimiti CV-ul si ii spui ca el nu stie ce face o secretara. Este mult mai bine sa enumeri (nu sa descri) principalele activitati zilnice, dar sa incepi cu cele care fac diferenta. Adica, nu toate secretarele din lume stiu sa updateze o pagina web, spre exemplu.
- Daca lucrezi intr-un domeniu (intr-o banca, de exemplu) si aplici pentru un job similar, dar intr-o organizatie din alt domeniu, ideal este sa enumeri ce stii sa faci si este comun celor doua campuri de activitate si ceea ce ai in plus, dar este util unde vrei sa ajungi.
- Daca ati avut pozitii in care ati condus si organizat activitatea unor oameni, treceti ca ati avut in subordine o echipa formata din x persoane.
- Numele companiei in care lucrati/ati lucrat trebuie insotit de orasul si tara in care este/a fost localizat postul. Adresa completa si numarul de telefon doar incarca CV-ul. Cine vrea sa o gaseasca, o sa reuseasca, fiti fara grija!
Dupa ce ati terminat, dupa modelul expus mai sus, aruncati-i o noua privire. Daca nu va satisface, schimbati pe unde credeti de cuvinta. Pana la urma, trebuie sa fiti multumiti de CV si sa aveti incredere in el.
In final, sa va explic de unde am scos toate aceste sfaturi. Unul din proiectele de care m-am ocupat recent a fost vanarea unui director de marketing pentru divizia de produse ambalate (pentru zona Europa, Orientul Mijlociu si Africa) a unei mari companii americane ale caror banane cred ca le mancati frecvent. In urma unui anunt pus pe un site specializat, am primit vreo 200 de CV-uri, fara exagerare, in decurs de 2 saptamani. La acestea se adauga si cele primite pentru proiectele derulate in paralel. Cand iti intra cel putin 50 de CV-uri pe zi, credeti-ma ca nu le ciesti de-a fir-a par! Prima privire o arunci ultimei experiente profesionale. Daca corespunde jobului pe care il ai, foarte bine. Daca nu, ii mai dai o sansa si le citeste in diagonala si pe urmatoarele. Daca niciuna nu bate cu ce cauti, CV-ul e neinteresant. Dar nu am citit in detaliu nici macar un CV. Calitatile personale insirate chiar nu m-au interesat pentru ca prefer sa le vad cu ochii mei. CV-urile castigatoare u fost vreo 3 la numar si nici unul nu avea mai mult de 2 pagini. Si nu pentru ca oamenii nu aveau ce spune (cel putin cate 5 job-uri interesante la activ), ci pentru ca erau bine facute. Nu s-a apucat niciunul sa insire ce responsabilitati zilnice are ca si director de marketing, ci a preferat sa treaca cate un exemplu de campanie resusita si beneficiile aduse companiei pentru fiecare pozitie detinuta. Cel mai castigator (pleonasm, stiu!) e al unui actual director de marketing si are o pagina. Probabil, dupa noul job cu care l-am procopsit eu, o sa aiba o pagina si jumatate.
Concluzia: oricat de greu de crezut este, nu va citeste nimeni CV-ul in detaliu daca e o poveste lunga. Asa ca scurt si la obiect!