sâmbătă, 23 aprilie 2011

Si facuram cozonac...

In conditii de campanie, ce-i drept, dar il facuram. Sa va spun acum povestea cozonacului...
Acum vreo saptamana am dat sfoara in tara in Romania ca imi vreau reteta preferata de cozonac. Dupa indelungi cautari in cartea de bucate a fost gasita si reteta buclucasa si trimisa prin intermediul meesenger-ului. Am notat-o eu cuminte in carnetel si am purces la achizitionarea ingredientelor. Cam greu sa faci rost de tot ce iti trebuie intr-o tara in care traditia nu presupune facerea de cozonaci.
Nuca am gasit cu multa truda, varianta in coaja proprie fiind cea mai avantajoasa. Asa ca, saraca A a spart la nuci de cred ca nici nu ii vine sa se atinga de cozonac. Esenta de rom e ceva aproape nemaivazut, dar, cum nimic nu sta in calea fericirii mele, am identificat-o intr-un supermarket si luata a fost. Probleme majore am avut cu praful de cacao (aici cacao, ca si bautura cu lapte, se cumpara de la magazin si se cheama Cecemel), dar am gasit la arabi. De fapt, cred ca era al unui indian magazinul... Dar cea mai mare durere de cap mi-a dat-o drojdia! Cautam si eu drojdie uscata, la plic, dar parca nu a vazut nimeni asa ceva pe aici. Nici drojdie normala nu mi-a iesit in cale si deja incepusem sa ma gandesc serios ca o sa fac cozonacul cu praf de copt. Pana la urma am gasit normala si, cu ocazia asta, am invatat ca in franceza se cheama „levure”.
Masina de paine pentru framantat am imprumutat, dar tava nu am mai cumparat caci am decis ca se poate face si cozonac rotund, in oala. Toate conditiile fiind indeplinite, am purces la productia minunatiei.
Pentru ca nu am avut parte de lucrurile cu care eram obisnuita, bineinteles ca au aparut si faze amuzante. Mai intai de toate, masina de paine nu s-a comportat cum credeam eu ca o sa se comporte. Se poate sa fi fost de la drojdie, dar aluatul s-a expandat asa de tare ca s-a revarsat din cuva de framantare. Sa vedeti ce amuzant a fost sa o curatam! Pentru ca nu am avut masina/robot de rasnit nuca, am dat-o pe razatoare, dar nu a iesit perfecta. Sper sa nu ii ramana nimanui in gat. Apoi, ne-am dat seama ca nu mai avem spatiu si sa intindem coca ca sa aranjam frumos nuca... In consecinta, cozonacul e compus din 2 straturi de coca cu un altul de nuca bine pus intre ele.
De copt, s-a copt in bune conditiuni. Poze mai jos, dar nu a fost „prins” in cele mai bune ipostaze. Cu detalii din taietura revin maine cand il incercam.


Cu ocazia asta ne-am dat seama si ca am putea sa ne apucam de ceva afaceri si sa facem cozonaci pe care sa ii vindem la romanii de pe aici. Inca suntem la faza de proiect si studii de fezabilitate, dar avand in vedere ca pe aici chiar se cauta, cochetam serios cu ideea. Daca ne apucam, va trebui sa facem importuri masive de drojdie uscata, nuca si rahat (nu am gasit nici „de leac”) din Romania. Sa vedem cum e cu TVA-ul...  

15 comentarii:

  1. Arată bine cozo-drobul! :D De fapt, când am văzut poza, eram sigură că e drob. Citind însă din ce l-ai făcut, înclin totuși să cred că are gust de cozonac. :)
    Oricum, ingeniozitatea și încăpățânarea voastră e de invidiat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragă Mirona, au de toate belgienii ( mai ales cacao ) că doar nu or face minunăţia aia de ciocolată belgiană cu nisip ) iar de drojdie ...( parcă-n Belgia sau oricum prin zonă s-a inventat BEREA - anyway produc multă bere şi deci şi drojdie).
    Ia dicţionarul şi învaţă ce ai nevoie - nu porni cu ideea ( tipic românească ) că dacă nu vezi produsul pe raft cum îl ştii tu din România , nu au " proştii ăştia " .
    Scuză-mă pentru observaţii şi sărbători fericite.
    Şi poftă mare la cozonaci.

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Kekee, nu am de ce sa te scuz, ca sunt pertinente observatiile tale. Numai ca trebuie sa iti precizez ca eu mai si exagerez "de amorul artei"... Normal ca se gaseste orice, numai sa cauti. Chiar nu ii consider prosti, poate doar putin delasatori (de, este cine sa munceasca pentru ei) si prea toleranti.

    RăspundețiȘtergere
  4. @silavaracald: prietenii mei au vrut cozonac, cozonac le-am facut! doar nu era sa ii las sa planga de dorul lui...

    RăspundețiȘtergere
  5. Sper că au venit și ei cu ceva în contrapartidă! ;) Nu, nu că vărul Ghiță! :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt ca orice popor ajuns la un anumit nivel de cultură şi bunăstare ( s-au blegit şi au devenit generoşi - caracteristice popoarelor îndestulate ).
    Românii sunt încă un popor tânăr şi flămând - dorim şi luptăm să avem şi noi ce au ei.
    Când vom ajunge acolo ne vom blegi şi noi.
    E un fenomen normal şi ciclic în evoluţia umană.

    RăspundețiȘtergere
  7. @silavaracald: venira, venira. cu salata boef si friptura de groh-groh... in vreo 4 ore vedem/gustam rezultatele.
    @kekee: sunt de acord cu blegirea. :) apropo de Belgia, mie imi place foarte mult aici, chiar ma simt "acasa".

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu te simţi prea acasă, că o să te simţi rău .
    :))
    Mi se pare normal să te simţi bine, orice om normal se simte bine într-un mediu funcţional şi civilizat.
    Cu binele ne învăţăm repede.
    ps.
    Ce frumos e faptul că lumea nu aleargă, nu claxonează, nu înjură, e relaxată şi zâmbeşte.

    RăspundețiȘtergere
  9. @kekee: nu stiu daca iti vine sa crezi sau nu, dar nu e chiar asa mare civilizatie prin alte tari. adica Belgia tot nu are guvern de peste 6 luni, in Bruxelles sunt cartiere unde e foarte murdar si urat, birocratia e in floare si ai impozit pe orice etc. doar ca, per ansamblu, sentimentul meu e unul pozitiv. :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Ţi se oferă şansa să ai un salar decent din care poţi trăi ? ( să îţi ajungă banii de la o lună la alta )
    În cât timp faci 300 de kilometri ? ( ai autostrăzi ? ).
    Îţi oferă vecinii posibilitatea de a asculta manele la maxim ?
    ---
    Nu afirmă nimeni că vestul e lapte, miere şi apă de trandafiri.
    DAR FUNCŢIONEAZĂ !!!
    România nu funcţionează - e în colaps - economic, structural şi CULTURAL.
    Când se vor termina banii de la FMI va începe jalea - în ţara aia nu se produc destui bani să se plătească guvernarea, miliţienii, armata, securiştii, biserica, pensionarii ( învăţământul şi sănătatea nu o mai pun pentru că în fiecare an s-au alocat tot mai puţini bani, şi-s pe cale de dispariţie ).
    ps.
    Bucură-te că eşti unde eşti!
    Urmează cei mai urâţi 10 ani din istoria României. Dup-aia poate se vor mai aranja un pic treburile.

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Kekee, nu am plecat din Romania de foarte bine ce imi era. Desi mie imi era mult mai bine decat la altii (salariu de bugetar destul de mare pentru tara aia)... Ma bucur ca sunt aici, deocamdata nu castig sume de bani care sa imi permita sa nu ma gandesc la ziua de maine, dar a fost alegerea mea! Adica puteam sa raman sa lucrez in baruri sau la facut curatenie si acum aveam destui bani. Dar eu am ales un job care da bine la CV, dar pe baza de comision, si e mai greu la inceput (am abia 5 luni de cand lucrez aici si nici nu vorbesc franceza foarte bine). Stiu ca in Romania e destul de rau, de acolo am plecat.
    Oricum, eu acolo nu ma mai intorc. Nu ca sa muncesc...

    RăspundețiȘtergere
  12. Strânge din dinţi şi pumnii, şi dă-i-nainte.
    Cam după 2 ani o să începi să prinzi cheag şi vor începe să se vadă cu adevărat rezultatele.
    Ca să reuşeşti trebuie doar 2 chestii :
    1- să nu minţeşti.
    2- să nu cureţi ouă nimănui.
    Baftă !!!

    RăspundețiȘtergere
  13. @Strumful: 1kg faina, 200 g zahar, 3-4 galbenusuri, 20 g unt, 50 ml ulei, 600 ml lapte, 60 g drojdie normala(sau echivalentul ei uscat), un zahar vanilinat, o lingurita de sare si coaja de la o portocala si o lamaie. Habar nu am cum se face maiaua, ca eu bag totul la olalta in masina de paine ca sa se framante. Pt nuca: amesteci cate vrei (muuulta) cu albus de ou, zahar, cacao si esenta de rom. De aici, te descurci. :*

    RăspundețiȘtergere