luni, 4 iulie 2011

Reduceri?!

Anul acesta mi-am trecut in agenda pe luna iulie un eveniment extrem de important: reducerile, adica shoppingul de vara. Ca sa intelegeti mai bine despre ce e vorba, trebuie sa va explic ca in Belgia perioadele de reduceri nu coincid cu cele din Romania. Adica, de Craciun si de Paste nu exista reduceri ci cateva promotii. Teoretic, reducerile serioase au loc in luna ianuarie si in luna iulie. Atat de serioase sunt taierile din preturi incat cumperi tricouri Zara, H&M, MNG etc. cu 1 euro bucata. De exemplu...
Cum aveam si eu ceva necesitati de completare a garderobei, am facut o listuta si am asteptat cu sufletul la gura perioada magica. Recunosc, inafara sezonului de reduceri, mi-a fost putin teama sa intru in magazinele „de firma” ca nu am venituri asa spectaculoase incat sa arunc cu banii in dreapta si in stanga. Buuuun! Vineri a fost prima zi, asa ca de la birou am plecat impuscata inspre Rue Neuve (strada destinata shoppingului) si City 2 (mall-ul care incoroneaza strada). Ca sa intelegeti exact amploarea fenomenului, trebuie sa va spun ca unii isi iau liber in prima zi de reduceri ca sa mearga la shopping. Si ca sa aveti o imagine cat mai clara a locului pierzaniei si templului consumatorist de care vorbesc, precizez ca in zona cu pricina H&M are 3 magazine maaaari, Camaieu are 2, Zara 2 si lista poate continua. Deci, desertaciunea este maxima.
Dar, sa revenim, ca ma pierd in paranteze generice... Ajung si eu vineri seara in City 2 cu speranta ca macar 2 maieuri imi cumpar. Vezi sa nu! Ori toate tricourile/maieurile marimile XS si S au fost cumparate in cursul zilei, ori au fost bine ascunse in depozite, ca eu nu am gasit nici de leac. Si am avut si o senzatie suparatoare ca reducerile sunt doar cu numele in unele magazine, mai mult o mare gogorita ca sa vanda stocurile. Explicatiile mai jos pe pagina. Deci, m-am intors extrem de dezamagita acasa, cu doar 2 siraguri de margele noi in poseta.
Nu m-am dat batuta si sambata dimineata am plecat la ora 9.30 de acasa decisa sa intorc toate magazinele pe dos in ideea de a-mi cumpara ce aveam nevoie. Noroc ca am pornit de dimineata! La 10.15 cand am luat eu cu asalt strada, termitele deja misunau. De data aceasta, inarmata fiind cu determinare si hotarare, am obtinut aproape tot ce vroiam. Cu greu, dar am izbandit.
Ce am constatat?! Ia uite:
-          Foarte greu gasesti un maieu rosu in orasul asta! Dar rosu, nu o imitatie palida... Am gasit pana la urma, dar nu era la reducere. Era pur si simplu la pretul lui natural.
-          Domnilor, rog sariti peste liniuta asta! Pe aici nu cred ca femeile poarta tanga/string si mai ales de bumbac. Prin toate magazinele de lenjerie erau o raritate... Acum, daca stau sa ma gandesc mai bine, avand in vedere ca tinerele de pe aici au dimensiuni considerabile, nici nu cred ca au cum sa poarte.
-          Magazinele Zara arata ca un mare SH neingrijit. Hainele sunt aruncate pe jos, calcate in picioare si apoi repuse pe rafturi sa le cumpere fraierii care musca faza cu „reducerile”.
-          Hainele la pret neredus nu sunt scumpe! Adica o fusta de la H&M a costat 20 de euro. Deci vreo 90 de lei...
-          Ce in Romania pentru noi, clasa de mijloc (sau ce a mai ramas din ea) inseamna „firma”, adica H&M, Mexx, Zara etc, aici e bazar, low cost si as putea continua. Cu adevarat „de firma” sunt produsele Armani, D&G...
-          Reducerile sunt de fapt o strategie de marketing si nu o taiere reala din preturile normale. Adica marile firme au aplicat reduceri doar la o parte din produse, le-au insirat la intrare, au inserat si produse nereduse printre si au prostit poporul. Cand am zis marile firme, m-am referit la amploarea afacerii!
-          Din ce mi-am cumparat eu, doar 3 produse erau la reduceri, restul le-am gasit la raioanele cu preturi normale.
-          Sunt convinsa ca s-au scos din depozite si produse din anii trecuti care au fost bagate la „reducere” doar, doar mai scapa de unele.
-          Pe la ora 11.00 deja erau cozi mari la case in magazine.
-          Desi ma gandeam ca o sa stau doar vreo doua ore la shopping, m-am intors acasa dupa 5 ore de halaiduiala, obosita rupta! Parca trasesem la galere...
Ce mi-am cumparat si cam cat costa pe aici?! Ia uite o lista:
-          Un costum de la C&A (Yessica) cu pantalon si sacou, care a costat 70 de euro. Si nu era la reducere! Va spun pretul ca sa faceti o comparatie...
-          O fusta neagra, croiala clasica (gen tigareta) de la H&M – 20 de euro.
-          Un pulover negru cu nasturi tot de pe la C&A.
-          Un maieu rosu pe care l-am cautat de mi-au iesit ochii din cap si l-am gasit la Camaieu, dar numai marimea XS. Buna si aia, ca ii cu elastan si e menit sa fie purtat pe sub sacou.
-          Un maieu negru de la H&M, tot XS. Ma intreb cine cumpara S-urile, ca la multe din femeile astea le trebuie 5 bucati de S sa isi faca un maieu mulat.
-          O pereche de blugi de la New Look, care nu erau pe lista, dar i-am vazut, mi-au placut si i-am luat cu mine ca sa intregeasca colectia pe care o am deja. Intre noi fie vorba, am pierdut sirul perechilor. Cand am fost in Romania, am mai descoperit prin fostul domiciliu vreo 2 perechi de care uitasem complet!
-          O pereche de pantofi gen Oxford, care arata foarte masculini, de o culoare indecisa (pe cutie scrie beige) si pe care eu ii vroiam negri, dar nu am gasit, asa ca... Buni sunt si astia. Trebuie sa imi fac curaj sa ii port pana la serviciu si inapoi ca sa ma adaptez la ei si ei la mine. Presimt basici groaznice in zona calcaielor, dar cel mai destept cedeaza. Deci, o sa se inmoaie ei in vreo saptamana, doua. Aaa, pantofii erau redusi cu 30%. Bine ca macar astia, ca la pret intreg ar fi costat cat costumul.
-          O poseta incapatoare, turcuoaz, cu o mare floare pe ea, pe care nu am gasit-o in centru ci chiar la magazinele din jurul casei mele. Redusa si ea cu 30%.
-          Vreo 6 siraguri de margele colorate ca sa mai accesorizam tinutele.
-          Si am mai cumparat si alte chestiute pe care nu o sa le insir aici, ca nu ne spalam rufele in public.  
 Pentru doamnele si domnisoarele curioase, o sa pun si poze, dar mai testez piata sa vad daca nu mai cumpar ceva.
Oricum, am concluzionat ca daca am nevoie de ceva, mai bine ma duc si il cumpar cand nu e la reduceri ca scumpe nu sunt. Decat sa ma imbulzesc cu hoarda consumatorista si sa incerc sa imi pastrez discernamantul printre toate produsele reduse si fals reduse, mai bine fac cumparaturi in liniste. Totusi, o sa mai astept vreo saptamana si o sa mai dau o tura ca poate chiar o sa reduca pulovarasele.
Marile mele dezamagiri de anul acesta le-au constituit magazinele Mexx si Beneton, primul pentru ca nu mi-a oferit nimic interesant si al doilea ca era in plin proces de renovare, deci bine inchis.
Si cam atat. Revin cu o alta cronica detaliata despre reduceri la iarna!

9 comentarii:

  1. Mda, nimic nou cand e vorba de reduceri, si la noi in magazine tot L si XL gasesti, doar ca Zara arata respectabil. Clar firme sunt Versace, D&G, Chanel si altele nu Zara, ma dame sau musette, dar ne numtumim cu ce ne permitem:D, oricum mai sus de Zara, nu am de gand sa tintesc, ma refer la preturi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu o sa imi fac un obicei din a vizita magazinel pentru a face un stiu de piata si a-mi alege niste branduri care mi se potrivesc. Asa o sa ma duc direct la tinta. Pana acum C&A conduce detasat. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) deci, a se citi in loc de magazinel - magazinele si "stiu"= studiu

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca o vanatoare de solduri cu vechime :D concluzionez ca pana la urma, soldate sau nu, ti-ai cumparat ce ti-a placut/trebuit. Eu recunosc ca nu ma indur sa dau atat de mult pe o piesa sau doua (70-80 ioro), pentru ca s-ar duce salariul meu pe-o luna pe apa sambetei, insa alora extrem de reduse nu le pot rezista. Aaaa, si nu cumpar din magazine "pe pamant", ci numai online. Pana mai acu 2 ani eram clienta "fidea" a celor de la laredoute.fr care au niste campanii de soldare fix pe gustul meu, insa din nefericire a cumparat unul franciza in Ro si s-a terminat totul. LR.fr nu mai livreaza in Ro, iar franciza are niste preturi de zici ca vand haute-couture.

    RăspundețiȘtergere
  5. @miki: vrei la redoute?! da o fuga pana la vaslui si, langa combinatul de cereale al lui Porumboiu, peste calea ferata, gasesti fabricuta care lucreaza pt ei. :D ieftine si bune!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mirona, si au magazin prin care le vand sau cum?
    Banuiesc ca e o firma de confectii care lucreaza in lohn pentru LR. Da mai multe detalii daca stii, te rog

    RăspundețiȘtergere
  7. Miki, lucreaza in lohn pentru La Redoute si pentru alte branduri. Au un magazin in incinta fabricii si le vand la preturi gen 15 lei rochia. Nu te astepta sa gasesti cele mai "cool" produse, dar ceva-ceva tot mai gasesti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai ce, tu crezi ca produsele de pe site is toate cool? Is numa bine pozate/fotoşopate. Oricum, din ce-am observat cat am fost clientul lor, produsele made in Ro şi Bg is cel mai bine lucrate.
    Mersi pentru pont. Poate-l prostesc pe sot sa ma faca o excursie la Vs :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai ia manipuleaza-l. Explica-i ca e inspre binele lui. :)))

    RăspundețiȘtergere