Daca aveti (ne)norocul sa fiti specializat intr-un anumit domeniu „de nisa” si va gasiti usor job in orice tara, nu va mai obositi ochii sa cititi mai departe. Si aici ma refer mai ales la cei din domeniul IT... Dar poate o sa va foloseasca si voua macar o parte din cele ce urmeaza.
Buun! Sa incepem...
Sa presupunem ca in Romania detineti un job de nivel mai ridicat, adica sunteti un sef sau pui de sef pe domeniul vostru. Si plecati voi asa, „la pleazna”, in tari straine, hotarati fiind sa incepeti chiar si de jos daca e nevoie si sa va reconstruiti cariera. Cand incepeti sa cautati ceva de munca pe domeniul vostru, aveti mare grija cum va prezentati CV-ul...
Sa luam un exemplu. Presupunem ca in Romania ati fost Manager Regional (mai multe magazine in subordine) in retail si veniti aici si vreti sa incepeti de la vanzator pentru ca vi se pare ca aveti mai multe sanse. Cand va trimiteti CV-ul, sariti peste partea cu Manager Regional si incercati sa va rezumati la o biata functie maxima de Manager de magazin pentru ca, daca il lasati la adevarata lui valoare, o sa aveti parte de sprancene ridicate si semne de intrebare. Plus ca angajatorii se cam feresc sa angajeze oameni supra-specializati pe functii inferioare. Daca sunteti convinsi ca stapaniti limba tarii in care va incercati norocul si ca puteti sa va adaptati repede la cerintele pietii, puteti incerca doar cu o treapta mai jos fata de ce ati avut.
Poate ca o sa va intrebati de ce e cazul sa iti subestimezi experienta. Pentru ca, in anumite domenii, cultura si piata de desfasurare a activitatii difera destul de tare intre Europa de Est si restul continentului. Si prea putine companii serioase isi asuma riscul de a pune pe functii ce incumba responsabilitati majore persoane care nu au experienta mediului in care vor lucra. Daca deja aveti experienta internationala, atunci nu e nicio problema, vindeti-va la adevarata valoare! Chiar va rog!
Apropo si de experienta asta internationala, chiar si munca in Romania poate tine loc de asa ceva. Cum?! Pai daca ati avut contacte frecvente cu parteneri de afaceri din alte tari, aveti grija sa specificati asta in CV ca sa se vada ca sunteti in stare sa va adaptati unui mediu multicultural.
Va mai dau un exemplu. Sa presupunem, din nou, ca in Romania lucrati in resurse umane dar, pe langa asta, mai erati si secretara si administratorul biroului. Am auzit eu ca pe acolo e la moda cumulul neremunerat de functii, dar promit sa nu mai spun la nimeni. In tari straine, daca aplicati pentru un job pe domeniul de baza, nu treceti in CV in detaliu sarcinile administrative. Adica puteti scrie „alte sarcini administrative”, dar nu va apucati sa le insirati pe cateva randuri ca pe aici nu prea exista joburi n in 1. Da, ca si administrator de birou poti avea si ceva sarcini administrative legate de resursele umane, dar sigur nu o sa faci recrutari de personal de conducere si calcul de salarii. Daca aplicati pentru un job de secretara, ar fi bine sa nu treceti in CV ca ati facut head hunting, de exemplu. Din nou, ati fi supra-calificati.
Si acum exemplul cel mai „de balta”: daca vreti un job de ospatar sau prin constructii, nu trimiteti un CV in care scrieti ca ati fost sef de departament in cine stie ce companie. E mai bine sa va rezumati la cateva minciuni gogonatele, adica spuneti ca ati fost cine stie ce angajat administrativ si ca in timpul liber ati avut diverse joburi complementare in domeniul deinteres.
In conclutie, tintiti sus si sunteti siguri ca puteti avea succes, atunci lasati un CV valoros. Tintiti mai jos ca sa aveti mai multe sanse, reduceti putin din amplitudinea functiilor detinute.
like it! .... de ce nu ai buton de like si aici ?:D:D:D o zi faina!
RăspundețiȘtergerelasa, ca ma bate un gand (ne abtinem de la plangeri penale :D) sa imi iau domeniu web si o sa am buton de like!
RăspundețiȘtergere